Sunday, July 22, 2012

BUBUR LAMBUK 'Baik Punye"


BAHAN-BAHAN
  • 1 cawan beras
  • 3 cawan air
  • 4-5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 2-3 sudu besar rempah kurma
  • sedikit kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
  • 1 mangkuk daging/ atau lebih -ikut selera masing masing (dihiris nipis)
  • 1/2 cawan santan
  • minyak untuk menumis
  • daun ketumbar (hiasan)
  • bawang goreng (hiasan)
  • garam & gula secukup rasa 
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang. Kemudia masukkan bawang, bawang putih & halia yang telah dia kisar bersama.
  2. Bila dah naik bau, masukkan rempah kurma. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
  3. Masukkan pula daging, beras & air. Biarkan bubur merenih sehingga daging dah beras masak.
  4. Bila bubur dah masak..masukkan santan, rasa garam gula, & masak lagi sehingga mendidih.
  5. Hiaskan dengan bawang goreng & daun ketumbar.

2 comments:

  1. memang enak berbuka puasa atau bersahur makan bubur nasi mcm ni.Tapi CikOdah nak kurangkan makan nasi bulan puasa ni.Maklumlah badan semakin menggebu wakakakaka.Enak kelihatannya bubur tu Encik Nasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee... nie lah menu yang paling sedap dalam bulan Ramadhan... rugi tak rase

      Delete